Page 23 - Demo
P. 23

skede og troede paa medens hun van- drede her, han som siger: ”Salige ere de Rene af Hjertet; thi de skulle see Gud!”
Amen i Jesu Navn!
Afslutning
Dette var ordene, og dem kan man sige meget om! Pastor Glahn var nok velta- lende og velmenende, men det fore- kommer mig, at præsten fokuserer ri- geligt vel på ægteskabsforholdet mel- lem Lucie og Bernhard. Sandt er det, at det var meget harmonisk, fordi de supplerede hinanden så fint, ikke bare på det menneskelige plan, men også som kunstnere. Men netop denne side af fru Ingemanns personlighed berører Glahn slet ikke! I det hele taget bidra- ger han ikke med noget nyt eller bare tankevækkende om hende.
Glahn kommer således ikke nær- mere ind på, hvordan Lucie var som
menneske eller hendes omgangskreds; H. C. Andersen nævnes ikke, i al fald ikke eksplicit! Lucie ses kun på bag- grund af gemalen, som hun da også elskede højt, men hun var også et selv- stændigt væsen og som kvindelig kunstner egentlig på den tid en bane- brydende skikkelse. - Det var måske meget godt, at Henrik Glahn ikke ville holde ligprædiken for Bernhard Seve- rin Ingemann!
Godt var det måske også for An- dersen selv, at han ikke var til stede ved Lucie Ingemanns begravelse. Glahns tale ville sikkert have irriteret ham, ligesom P. Chr. Kierkegaards be- gravelsestale for B. S. Ingemann - iflg. Andersens egne dagbogsoptegnelser - havde gjort det seks år tidligere!
Helge Torm
           Ingemanns digt Thea Ingemann, trykt i Ingemanns Samlede Skrifter 1864. Digtet er kun trykt denne ene gang i perioden, men muligvis senere. Gengivelsen af selve digtet til højre er sat anderledes op her.


























































































   21   22   23   24   25