Page 24 - Demo
P. 24
Skitsebogen
Der findes i Lucie Ingemanns skitsebog skitser til samtlige 53 altertavler, hun har malet, og her er tre, som vedrører de første historier om Jesus.
1) Bebudelsen. Altarbillede i Ollerup i Fyn. St. Lucæ Ev. 1 Cap. 28 til 30 V. Malet 1838. Maria, den velsignede blandt kvinderne, bliver af englen varslet, at hun skal føde Jesus.
2) De vise fra Østen. St. Matthæi Ev. 2 Cap. 10 til 11 V. Altarbillede i Sigersted malet 1829. Stjernen leder de tre vise mænd til stalden, hvor de ser mor og barn, knæler og tilbeder.
3) Simæon i Templet. St. Lucæ Ev. 2 Cap. 28 – 30 V. Altarbillede i Herlevmagle, malet 1830.
Herrens tjener Simeon var af Helligånden blevet åbenbaret, at han skulle se Jesusbarnet før han skulle fra jord, var af ånden bleven ført til Templet, hvor han tog barnet i sine arme og priste Gud.
Lucie Ingemanns altertavle er malet til Herlevmagle Kirke, som i dag hedder Herlufmagle Kirke.
Alle tre altertavler eksisterer stadig, om end de er præget af tidens tand
Lucie Ingemann har været ret fascineret af passionsblomsten, idet hun har tegnet og malet den mindst tre gange. De to tegninger herover er klæbet ind i Skitsebogen, mens den midterste, som er malet i tempera og før har været gengivet her i Tankebreve, er taget ud og sat i ramme.
Passionsblomsten symboliserer Jesu lidelseshistorie. ”Passio” betyder lidelse på latin. Blom- stens corona ses som et symbol på den tornekrone, som Jesus bar under korsfæstelsen. De tre grifler med de store hovedformede fang opfattes som symbol på de tre nagler, der blev brugt til at fæstne ham på korset, mens støvdragerne kan tolkes som hamre brugt til at slå naglerne i.
Internetoplysninger