Page 16 - Demo
P. 16

Her ligge wi otte Christne Børn smaa, Paa Dommedag igien skulle wi opstaa, Vor hellige Daab haffue wi til trøst, Ved Christi Blod oc Død forløst:
I Verden haffde wi Soet, Angest oc Nød,
Nu sidde wi glade i Christi Skød,
Fra megen wlycke haffuer Gud oss borttaget, Som det hans Godhed best haffuer behaget, Bedrøffuelse oc all Verdens elende,
I dødsens tid faar det en ende:
Vore kiere Forældre wi Gud befale,
Hand dennem oc alle Bedrøffuede hußuale, Wi skildis fra dennem her sørgelig,
Dog ville wi igien findis [mødes] gladelig,
I Himmerige hoss Guds Børn allesammen, Huo her omkring gaar, sige der til Amen.
En troskyldig kristendom udtrykt i et enkelt og naivt sprog, en tillid til Guds styrelse, til opstandelsen og det evige liv og en direkte appel til menig- heden og enhver, der ser og læser det- te. Det er på alle måder essensen af Sthens livssyn og peger direkte ind i hans salmer.
Og det er salmer, som lever og synges endnu den dag i dag. I salme- bogen af 2002 er han repræsenteret med 11 originale salmer samt 5 over- sættelser eller bearbejdelser. Ser vi på andre af reformationsårhundredets salmedigtere, så er Hans Tausen kun repræsenteret med 3 oversættelser og Hans Thomissøn med 2 originale og 7 oversættelser eller bearbejdelser. Na- turligt nok var der stor aktivitet på salmeområdet efter reformationen. Den nye lære skulle synges ind i me- nighederne. De vigtigste salmebøger fra den tid er Malmø-salmebogen 1533 udgivet af Christiern Pedersen, den samme, som i 1514 under sin tid i Paris fik udgivet den første bogudgave overhovedet af Saxos Gesta danorum fra o. 1200. Han stod også for den før- ste udgave af Bibelen på dansk (1550).
Hans Tausen har lagt navn til En ny Psalmebog i 1535, og endelig kom den første autoriserede salmebog i 1569, Den danske Psalmebog redigeret af Hans Thomissøn og indeholdende trykte melodier!
Den første danske autoriserede salmebog: Den danske Psalmebog (1569), også kaldet Hans Thomissøns Psalmebog.
Sthen har ikke udgivet en egentlig salmebog. Hans salmer fremkom i ”En liden Vandre-Bog indeholdendes ad- skillige smucke Bøner og trøstelige Sange met nogle nyttige Lifs Regler i artige Riim befattede som en Christen kand daglig bruge Gud til Loff Ære oc Priß sig self til Trøst oc Salighed oc at øffue sig i al Gudfryctighed oc From- het dermed i huor hand er til Land el- ler Vand”. Som man nok forstår, er det en andagtsbog med bønner og sange til trøst og formaning, en bog, man kunne tage med på sin vandring, hvad enten det var en konkret rejse eller vandrin- gen gennem livet. Deraf titlen En Van- dre-Bog. Udgivet 1589.
 (Fortsættelse følger).
Johan de Mylius



















































































   14   15   16   17   18