Page 14 - Demo
P. 14

Weyse var elev og protegé af J.A.P. Schultz. Schultz og Weyse var tyskere. Schultz mere end Weyse, da han var født i Lüneburg, mens Weyse var født i Altona, der som del af Hol- sten var dansk.
J.A.P. Schultz (1747-1800)
Da vi nu er på sporet af det folke- lige i Ingemanns og andre sangskrive- res kunst, er det interessant at kunne konstatere, at den folkelige Lied og dermed også den folkelige tone i sal- merne har et afgørende udspring i en tysk komponists musik i teori og prak- sis. Schultz havde virket som musiklæ- rer i Berlin og kapelmester i Rheins- berg, som ligger i den nuværende del- stat Brandenburg. I denne periode havde han udgivet to vigtige samlin- ger, Gesänge im Volkston (1779) og Lieder im Volkston (1782 med nye ud- gaver 1785 og 1790).
I 1787 blev han hentet til Danmark som kongelig kapelmester, efter at no- get af hans teatermusik var blevet op- ført ved en koncert plus tre repriser under F.L.Æ. Kunzens ledelse med hoffet og de aristokratiske kredse som
publikum i det schimmelmannske pa- læ, det senere Odd Fellow-palæ. Kron- prins Frederik (den senere Frederik VI.) var til stede og blev rørt til tårer over Schultz’ musik, og det var bag- grunden for, at han med tilbud om dobbelt så meget i løn, som han havde fået i Rheinsberg, blev hentet til Kø- benhavn, hvor han kunne udfolde sit geni fuldt ud de næste 12 år.
Schultz har skrevet en hel del kir- kemusik og teatermusik, også musik til salmer. F.eks. er den melodi, der bru- ges til Brorsons julesalme (fra 1732), ”Her kommer dine Arme smaa”, af Schultz (1786). Også to salmetekster af Schultz’ samtidige, Mathias Claudius, ”Vi pløjed’ og vi så’de vor sæd i sorten jord” og ”Sig månen langsomt hæver” har melodi af Schultz.
Enhver, der kender disse salmer, vil kunne skrive under på, at de er fremragende eksempler på den ”Volks- ton”, som Schultz førte i marken med de to nævnte samlinger af Gesänge el- ler Lieder.
Gedanken über den Einfluß der Musik auf die Bildung eines Volks und über deren Einführung in den Schulen der Königl. Dänischen Staaten, 1790.
                          


























































































   12   13   14   15   16