Page 18 - Demo
P. 18
Pastor Henrik Glahns begravelsestale ved Lucie Ingemanns grav - i Sorø den 22. januar 1868
Introduktion
Ligprædikener1 er normalt ikke sær- ligt interessante for andre end de be- rørte, og det gælder da også den lig- prædiken, der gengives i sin helhed nedenfor! Hvorfor så bringe den? Jo, fordi den trods alt vedrører en person, som har historisk interesse i alminde- lighed, og som vi i Ingemann-Selskabet sætter særdeles højt: B. S. Ingemanns hustru Lucie, f. Mandix.
Men først lidt om omstændighe- derne omkring denne ligprædikens overlevelse til vore dage. Kun i sjældne tilfælde, d.v.s. når afdøde var en pro- minent person, blev ligprædikener be- varet på tryk. Det gælder såmænd så- ledes Lucies egen mand!
Ved B. S. Ingemanns begravelse den 4. marts 1862 i kirken i Sorø blev der holdt to taler: først en ved biskop Peter Chr. Kierkegaard, Aalborg, tidli- gere præst i Pedersborg, og så en ved pastor Fr. Zeuthen, Fredericia, tidligere præst i Sorø. Talerne blev trykt samme år.2 Derimod holdt den daværende sognepræst Henrik Glahn3 ikke nogen
1) ”Ligprædiken” er en ældre term for den tale, en præst holder for afdøde ved begravelsen. I nyere tid bruges termen ”tale”, men udtrykket begravelsestale ville give mere mening.
2) Se Frederik Barfod i: Ingemanns Jordefærd. Taler, Digte og Bladartikler, København 1862, henholdsvis s. 15-23 og s. 23-27.
3) Henrik Christopher Glahn (f. 1810 i Olstrup, d. 1891 i Sorø). Uddannet som teolog i 1836. Efter nogle år som lærer præst, først i Jylland og fra 1853-61 i Tystrup og Haldager- lille. Udnævnt til sognepræst i Sorø 21. februar 1861 og virkede her til 1883. Gift 1844 i Sorø med slægtningen Anna Birgitte Maria,
tale, selvom han af ”Sørgehuset” var blevet bedt om det, men han veg gerne pladsen for bispen, hvad der er så me- get mere forståeligt, som denne var svoger til præsten.4
Ældre foto af Lucie Ingemann - måske det ældste.
Om manuskriptet
Da fru Ingemann skulle begraves, var Henrik Glahn dog den, der holdt talen ved hendes kiste - på kirkegården. Den er så aldrig blevet trykt, men hans manus er til alt held bevaret, idet det på et tidspunkt efter udgivelsen af Bar-
f. Glahn (1823-1908). Se Th. Hauch-Fausbøll: Patriciske Slægter, 4. samling, København 1919, s. 40. - I øvrigt går glahnernes forhold til B. S. Ingemann længere tilbage i tiden, for så vidt pastor Glahns mor Marie, f. Blicher, var Ingemanns første kærlighed som dreng på Nordfalster! Jeg takker selskabets formand Peter Balslev-Clausen for at have givet mig et vink i den retning.
4) Peter Chr. Kierkegaard (1805-1888). Præst i Pedersborg og Kindertofte 1842-57, derefter biskop i Aalborg Stift til 1875. Gift i 1841 med Sophie Henriette Glahn, storesøster til Henrik Glahn. Ang. ”Sørgehuset” se Barfod: anf. værk, s. 13.