Page 10 - Demo
P. 10
finder han både ind til sit eget væsens kerne og til en klangbund hos modta- gerne, der har vist sig at række mile- vidt ud over hans egen tid og eget sted.
Ingemanns kendte salme ”Lover Herren, han er nær”, trykt første gang 1823 i Mor- genpsalmer til Brug for Eleverne i Sorøe Aca- demies Skole, her fra Samlede Skrifter 1845.
Det er sange og ikke salmer, men de har måske af sig selv, men nok især på grund af deres entusiastiske mod- tagelse, fundet en uudryddelig plads i salmebogen. De var ikke tænkt og skrevet som salmer, men de er blevet til salmer og har sikret Ingemann en plads i traditionen som en af vore store salmister.
Det tidligste eksempel på det er ”Fred hviler over land og by”, som før- ste gang blev trykt 1823 [ikke som der står i salmebogen: 1822] i tidsskriftet Harpen. Et æsthetisk Tidsskrift udgi- vet af A.P. Liunge, et tidsskrift, hvor også nogle af Blichers noveller udkom. Digtet havde titlen ”Aftensang” og havde altså ingen berøring med sal- megenren. Alligevel findes det i sal- mebogen som nr. 778 (med udeladelse af digtets afsluttende, 8. strofe). Det er
et religiøst stemningsdigt, ikke en kon- fessionel, kirkeegnet tekst.
Aftensang: ”Fred hviler over Land og Bye” - trykt første gang i Harpen 3.1.1823.
Aftensangen er enkel og dyb på samme tid. Den er anskuelig i sin skil- dring af aftenen set ud over land og by, landskabet males frem i få og enkle strøg, og derfra er der en direkte linie over til betragteren, til den indre til- stand, hvor den ydre fredfyldthed på- kaldes i en treklang af det jordiske, det himmelske eller universelle og sjælen. Kun tilsyneladende hviler det harmo- niske, fredfyldte billede i sig selv, for sjælen og fredens engel, der for et øje- blik er standset op og er ét med land- skabet, er undervejs, de er fremmede i det jordiske og længes ud over det synlige og givne mod det himmelske hjem. Sjælen er en flygtning. Meditati- onen dirrer midt i harmonien, længes ud over den:
Som du han er en fremmed her, Til Himlen står hans hu,
Dog i det stille stjerneskær Han dvæler her som du.
Det er platonisk romantik, et bil- lede med dybde, men med en almen