Page 5 - Tankebreve april 2019
P. 5

afsynge digtet, som der var sat melodi til. Martha blev dog så flau over seancen, at hun ikke kunne opfylde hans ønske!
Nævnte Ludovica var en pige på kun ca. 16 år. Hendes mor var Frederikke Schmidt, f. Lützau, d.v.s. hende som Bag- gesen havde skrevet et digt til 1819. De boede begge i kommandantboligen, fordi faderen, kaptajn Carl Gustav Schmidt, var død allerede i 1832III.
Hvorfor Ludovica havde gjort sig fortjent til en bog, mens hendes mor åbenbart ikke fik nogen, er ikke indlysen- de, men det pudsige er, at netop den bog er bevaret til i dag, hvorimod skæbnen for bogen til Martha er uvis, i al fald for undertegnede.
I brevet fra Martha v. Lützau til In- gemann var der hilsener fra både hendes fader og søster, og Martha forsikrede, at vi Alle paaskjönner ret den Venlighed, at De besøgte vor lille Fæstning...
Det sidste tyder ikke på, at Ingemann havde gæstet kommandantboligen før, men det er da utænkeligt, at Ingemann ikke i forvejen har haft kontakt af anden art til familien dér, knap så meget vel til den syge kommandant, men så til hans døtre, der begge som barnefødt på fæst- ningen nok kendte godt til stedets histo- rie. Endelig er der så stadig muligheden for, at Ingemann – måske sammen med sin hustru – har opsøgt hendes fætter i byen.
Man kan til forestillingen om even- tuelle »sonderinger i terrænet« indvende, at Ingemann kunne læse sig frem til rele- vante, historiske oplysninger i den rig- holdige bogsamling, der var på Sorø Akademis Bibliotek, ligesom da han skrev
III Ludovica Schmidt døde allerede i 1855 efter at være blevet gift året før, 28 år gl.- Jeg er her Ingemann-kenderen Kristian Nielsen, tak skyldig for nyttig information til opklaring af relationen mellem familierne v. Lützau og Schmidt og for fremdragelse af relevant kildemateriale vedr. Ingemanns besøg.
sine historiske romaner, men det ville ik- ke forbavse, hvis Ingemann har kombine- ret de boglige studier med besøg ”on lo- cation” mindst én gang før digtets fær- diggørelse.
Ingemann forærer sin fortælling Kunnuk og Naja eller Grønlænderne (1842) Til Fröken Lu- dovica Schmidt. Dateret: Korsøer d. 30 Aug. 1843. Underskrevet: Til Erindring fra Forf.
Ejes af Kr. Nielsen.
3. Ingemanns Korsør-digt
Nu tilbage til det, der er det væsentlige i det alt sammen: Ingemanns nye Korsør- digt. Det skal hermed drages frem af glemselen, så meget mere som det er det eneste værk fra guldaldertiden, der un- derstreger Korsør Fæstning som et histo- risk monument af betydning – ikke bare for den by, den skulle beskytte, men for hele nationen.
          






















































































   3   4   5   6   7