Page 4 - Tankebreve april 2019
P. 4

B. S. Ingemann og Korsør Fæstning
Redaktionen har med tak modtaget et udsnit af Helge Torms artikel »Højt Græs voxer over Volden - Korsør Fæstning og den danske guld- alder«, der udkom i Årbog 2016 fra Historisk Forening for Vestsjælland.
1. Ingemanns middelalderinteresse
Til det guldalderlige parnas hørte i aller- højeste grad straks fra hans debut i 1811 digteren B. S. Ingemann (1789-1862). Han kendte både Baggesen og Oehlenschläger fra tiden i København, før han i 1822 kom til Sorø som lektor ved Akademiet, og i hans gæstfri hjem kom H. C. Andersen på besøg, først som en håbefuld latinskole- elev fra Slagelse, senere som en mere og mere anerkendt digter.
Selv om Ingemann boede ikke så langt fra Korsør, kom han der måske ikke på privatbesøg undtagen den ene gang, som der skal berettes om nu.
Som baggrund skal kort ridses op, at Ingemann som bekendt interesserede sig meget for den danske middelalderhistori- es glorværdige perioder, som han bear- bejdede litterært i sine historiske epos og romaner 1824-36. Derpå skiftede han litte- rær boldgade og forsøgte sig med sam- tidsbeskrivelser, men i begyndelsen af 1840’erne fik han den idé at skrive en cy- klus af sange til de sjællandske købstæ- ders pris, hvor han igen fremdrog mid- delalderen ved at lægge hovedvægten af sangenes indhold på disse byers bedrifter i denne periode og på de seværdige levn, der måtte være tilbage fra dengang.
2. Ingemanns visit hos Kommandantdatteren
Det er i denne sammenhæng, at Inge- mann fangede stærk interesse for Korsør, udover at det i forvejen forholdt sig såle- des, at hans kone Lucies fætter Johannes Galskjøt (1804-80) var præst i byen fra
1841-50I, hvad der sagtens kan have med- ført nærmere kontakt imellem dem og dermed have bibragt Ingemann et mere indgående kendskab til byen. Et besøg hos Galskjøt er dog vist ikke dokumente- ret – endnu.
Derimod står det fast, at Ingemann indfandt sig på den middelalderlige fæst- ning i Korsør en sommerlig dag i 1843. Det fremgår af et brev fra den øjensynlige værtinde ved dette møde: kommandant Magnus v. Lützaus ugifte datter Martha Wilhelmine Lützau (1806-1880).
I brevet, som hun sendte fra Korsöer Fæstningen den 3. september 1843 til pro- fessor IngemannII, takker hun ham for hans besøg den 30. august 1843. Hendes far synes ikke at have taget del i det lille selskab, men det kan skyldes, at han de sidste år af sit liv var alvorligt syg og der- for måske lå i sengen. Han døde året ef- ter.
Det udbytterige ved brevet er endvi- dere dette, at det fortæller om det, der kan tolkes som formålet med Ingemanns visit: nemlig at give gaver i form af bøger til Martha v. Lützau, men også en anden kvinde: Ludovica, men baggrunden for det igen var, lader det til, at Ingemann var blevet færdig med et nyt digt: Dybt under grønne Skandser, som i høj grad handler om fæstningen i Korsør. Han øn- skede nemlig, at Martha, der åbenbart havde arvet sin mors sangtalent, skulle
I Se f.eks. L. F. la Cour: Bidrag til Egnens, Byens og Havnens Historie, Korsør 1926, s. 242.
II Originalbrevet befinder sig i Ingemann-samlingen på
Sorø Akademis Bibliotek. Fotokopi findes på Korsør Lokalarkiv.
 



















































































   2   3   4   5   6