Page 7 - Tankebreve april 2019
P. 7

 Korsør Fæstning og kommandantboligen i midten (huset med de to skorstene), som Ingemann besøgte i 1843. Foto: Det kgl. Biblioteks Kort- og Billedsamling.
Ud fra de historiske oplysninger, der er givet i tidligere kapitler, kan man »føl- ge« Ingemanns poetiske udnyttelse af det historiske kildemateriale. Hans opfattelse svarer nu meget godt til samtidens, så det er ikke nødvendigvis udtryk for digterisk frihed, når han hævder noget, som vi i dag ikke vil skrive under på.
Indholdet af sidste vers er mere eller mindre indforstået tale. Den første halv- del sigter til digteren Jens Baggesen. »Lu- net« er en hentydning til Baggesens lære-
digt »Lunets Poetik« fra 1814. Sidste halvdel er en heroiserende udlægning af dysten mellem to både, som blev afholdt med års mellemrum i Korsør Havn så vel før som på Ingemanns egen tid. Sådanne skibsdyster kendes i øvrigt fra andre sø- fartsbyer såsom Skælskør, men her kom- mer vi for langt ud ad tangenterne!
Af cand. mag. Helge Torm, Sorø Redaktionen
  Ingemanns kendte morgensang I Østen stiger Solen op kan tilsyneladende synges af alle og til enhver lejlighed. Hvorfor den skal synges i denne sammenhæng, må kendere af HAGBARD gøre rede for, men morsom er den. Venligst tilsendt af Helge Torm.





























































































   5   6   7   8   9