Page 8 - Tankebreve september 2019
P. 8

Den tegnebogslignende genstand er lavet af læder, og dens oprindelige tilhørsforhold er dokumenteret af In- gemann selv, idet han med blæk og skønskrift har lavet følgende inskripti- on på indersiden: ”Ingemann fra Wal- kendorphs Collegium”.
Da Ingemann skrev dette, havde han været beboer på kollegiet i fire år. Han forlod kollegiet i 18161, men uan- set, hvor Ingemann kom til at bo sene- re hen, fulgte ”tegnebogen” altid med, det vil bl.a. sige, at den kom til Sorø i 1822.
Men hvordan kan man vide, at ”tegnebogen” i virkeligheden var og er en brevtaske? Den sandhed gik først op for mig, da jeg nærlæste en fotokopi af håndskrevne optegnelser af 24. au- gust 1863 ved provst Ingerslev, som ejeren venligst overlod mig, da jeg tog af sted igen, men først fik kigget nær- mere på den 3. juli.
I optegnelserne anfører Ingerslev, at han ved et besøg hos enkefru Inge- mann, der må have fundet sted mellem den 27. marts 1862, hvor hun sendte Ingerslev en tak for hans hilsen i for- bindelse med Ingemanns død, og den 24. august 1863, havde fået ”til Min- desmærke” om Ingemann ”den Brev- taske (fremhævelse v/forf.) med hans egenhændige Navn og hans Ung- domsbillede, hvori han, medens han boede paa Walkendorphs Collegium, havde gjemt sine bedste Klenodier, og som nu og blev forsynet med friske Blomster fra Graven. Jeg indlægger nu og deri hans og hendes sidste Breve til mig”.
1 Se Kristian Nielsen: Håndbog i B. S. Ingemanns Liv og Forfatterskab, bd. I, København 2009, s. 39, 56 og 62.
Må jeg lige indskyde her, at det havde været skønt at få defineret In- gemanns klenodier nærmere! Dog må man formode, at han her har gemt di- verse kærestebreve fra Lucie Mandix, som han blev forlovet med i 1812. Op- lysningen om ”ungdomsbilledet” er ikke mindre interessant. Der kan næ- sten kun være det miniaturemaleri angiveligt fra 1811, som Ingemann- forskeren Kjeld Galster i 1922 så i pri- vateje hos en Ingemann-ætling2.
Dette miniaturemaleri må være det, som Peter Ingerslev nævner, lå i brevtasken. Por- trættet - en akvarel - som er det tidligste, man kender af Ingemann, er malet i 1811 af Niels Iversen Bredal (1772-1831).
Nå, men vi får altså her en skil- dring af, hvordan brevtasken er kom- met i Ingerslev-slægtens besiddelse, og oplysning om, hvordan den nye ejer pietetsfuldt videreførte brugen af brev- tasken til opbevaring af breve. Udover de to breve fra hhv. hr. og fru Inge- mann og sine egne optegnelser lagde Ingerslev også senere to breve fra fru Ingemann i: af hhv. 27. februar 1864 og 2. marts 1864. Det ved jeg med største sikkerhed, fordi ejeren af brevtasken
2 Se portrætfortegnelsen hos samme, bd. II, København 2009, s. 60.
   

























































































   6   7   8   9   10